ΓΙΑΤΙ ΠΕΠΤΙΔΙΑ;

 

 

Τα πεπτίδια είναι αλυσίδες αμινοξέων. Αποτελούν τα δομικά στοιχεία των απαραίτητων πρωτεϊνών, όπως το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που διατηρούν το δέρμα απαλό, ελαστικό και υγιές.

Δυστυχώς, η παραγωγή αυτών των πρωτεϊνών από το σώμα επιβραδύνεται με την ηλικία και το κολλαγόνο και η ελαστίνη αρχίζουν να διασπώνται πιο γρήγορα. Το αποτέλεσμα? Σημάδια γήρανσης. Η εισαγωγή πεπτιδίων στη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας υποστηρίζει νεανικό δέρμα με υγιή όψη.

Ενώ τα πεπτίδια είναι ένα φυσικό συστατικό του δέρματός μας, μπορεί να είναι δύσκολο να σταθεροποιηθούν και να παραδοθούν σε τοπικές καλλυντικές εφαρμογές. Ευτυχώς, οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν πεπτίδια που μπορούν να απορροφηθούν στην επιφάνεια του δέρματος, να παραμείνουν ανέπαφα και να παρέχουν στοχευμένα οφέλη για μια πληθώρα ανησυχιών για την περιποίηση του δέρματος.

Ουσιαστικά, τα πεπτίδια είναι μικρές πρωτεΐνες. Όσον αφορά την περιποίηση του δέρματος, τα πεπτίδια έχουν πολλά πιθανά οφέλη, όπως η καταπολέμηση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων, η προστασία του δέρματος από τις βλάβες της υπεριώδους (UV), η θεραπεία της ακμής και η επούλωση πληγών. 

Τα πεπτίδια είναι αρκετά μικρά για να διεισδύσουν στο δέρμα έχουν πιο βαθιά επίδραση από τις φόρμουλες περιποίησης δέρματος που χρησιμοποιούν μεγάλα μόρια. 

Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης μειώνονται, γεγονός που εξασθενεί το δέρμα. Μετά την ηλικία των 30 ετών, χάνουμε το 1% των αποθεμάτων κολλαγόνου μας ετησίως—αυτό οφείλεται στην αυξημένη διάσπαση κολλαγόνου και στην επιβράδυνση της παραγωγής κολλαγόνου, που προκαλούνται και τα δύο από τη γήρανση. Ως αποτέλεσμα, το δέρμα γίνεται λιγότερο σφριγηλό, οδηγώντας σε λεπτές γραμμες και ρυτίδες. Αντίθετα, τα πεπτίδια βοηθούν στη λείανση του δέρματος αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και βελτιώνοντας την ελαστικότητα. Στην περιποίηση του δέρματος, τα πεπτίδια είναι περισσότερο γνωστά για την τόνωση της επισκευής του δέρματος και την αναστολή των σημαδιών γήρανσης.Ορισμένα πεπτίδια έχουν ακόμη και ένα ήπιο αποτέλεσμα που μοιάζει με μπότοξ που θα χαλαρώσει τους μύες και θα θεραπεύσει τις λεπτές γραμμές.

Το δέρμα σας λειτουργεί σαν ένα φράγμα που σας προστατεύει από τις ακτίνες UV του ήλιου, τους μικροοργανισμούς και τη ρύπανση. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα πεπτίδια βοηθούν στην υποστήριξη του δερματικού φραγμού, προστατεύοντάς σας από τις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία. Εκτός από τη γήρανση, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί επίσης λεπτές γραμμές και ρυτίδες.Τα προϊόντα περιποίησης δέρματος με πεπτίδια μπορεί να αντιμετωπίσουν την πρόωρη γήρανση που προκαλείται από βλάβες στην υπεριώδη ακτινοβολία.

Ορισμένα πεπτίδια έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Με άλλα λόγια, αυτά τα πεπτίδια σας προστατεύουν από μικροοργανισμούς, όπως τα βακτήρια. Ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι τα αντιμικροβιακά πεπτίδια βοηθούν σε χρόνιες δερματικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της ακμής .

Το κολλαγόνο είναι μια βασική πρωτεΐνη στην επούλωση πληγών. Δεδομένου ότι τα πεπτίδια ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου, ορισμένα προϊόντα με πεπτίδια μπορεί να βοηθήσουν στην επούλωση μικροτραυματισμών. 

Επιπλέον, δεδομένου ότι ορισμένα πεπτίδια έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες, ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι τα πεπτίδια επιδιορθώνουν το δέρμα ενώ προλαμβάνουν τις λοιμώξεις. Άτομα με προβλήματα επούλωσης τραυμάτων, όπως κάποιοι με διαβήτη , μπορεί να ωφεληθούν από τις θεραπευτικές ιδιότητες των πεπτιδίων. 

Τα πεπτίδια είναι μικρές πρωτεΐνες που διεισδύουν στο δέρμα για να το ενυδατώσουν και να βοηθήσουν στην εξομάλυνση των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων. Προτιμήστε ορούς και ενυδατικές κρέμες , αν θέλετε να δοκιμάσετε προϊόντα περιποίησης με πεπτίδια. Όσο περισσότερο χρόνο δίνετε στα πεπτίδια να δράσουν στο δέρμα σας, τόσο περισσότερα οφέλη θα αποκομίσετε.

Μερικά πεπτίδια που βρίσκονται συνήθως σε προϊόντα περιποίησης δέρματος περιλαμβάνουν :

 • Ακετυλοδιπεπτίδιο-31 αμίδιο
 • Palmitoyl Tripeptide-1
 • Palmitoyl Tetrapeptide-7

Χρήση προϊόντων με πεπτίδια για το δέρμα 

 • Στοχεύει στα ορατά αποτελέσματα του δέρματος που έχει εξαντληθεί με κολλαγόνο και ελαστίνη, όπως η απώλεια σφριγηλότητας και οι ρυτίδες.
 • Αυξάνει τη σφριγηλότητα του δέρματος.
 • Μειώνει την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων.
 • Βελτιώνει την υφή του δέρματος.

Το κλειδί για να αποκομίσετε το μέγιστο όφελος από τα πεπτίδια είναι να τα ενσωματώσετε στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Εφαρμόστε προϊόντα πεπτιδίου στο δέρμα σας δύο φορές την ημέρα – μία το πρωί και μία το βράδυ. Για να προετοιμάσετε το δέρμα, καθαρίστε διπλά το πρόσωπό σας. Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες σε κάθε προϊόν για τα καλύτερα αποτελέσματα.

Οφέλη των πεπτιδίων με άλλα συστατικά

Τα πεπτίδια λειτουργούν καλά σε συνδυασμό με άλλα κοινά συστατικά που χρησιμοποιούνται στην περιποίηση του δέρματος, όπως:

 • Βιταμίνη C – Η βιταμίνη C είναι το πιο διαδεδομένο αντιοξειδωτικό στο δέρμα μας και λειτουργεί παράλληλα με αυτό για να το προστατεύει από τις ελεύθερες ρίζες. Τα προϊόντα με βιταμίνη C έχουν επανορθωτική δράση και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση ποικίλων προβλημάτων περιποίησης της επιδερμίδας, όπως τα μαύρα στίγματα και η αντιγήρανση.  Η βιταμίνη C και τα πεπτίδια αλληλοσυμπληρώνονται βοηθώντας στην ενδυνάμωση του δέρματος. 
 • Υαλουρονικά οξέα – Το σώμα παράγει υαλουρονικό οξύ με φυσικό τρόπο.  Λειτουργεί ως σφουγγάρι, βοηθώντας το δέρμα σας να μπλοκάρει την υγρασία για να δώσει στο πρόσωπό σας μια πιο σφριγηλή, λεία και λαμπερή όψη. 
 • Κολλαγόνο – Παρόμοια με τα πεπτίδια, τα προϊόντα που περιέχουν κολλαγόνο μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των ορατών επιπτώσεων της μειωμένης παραγωγής κολλαγόνου με την ηλικία. Επομένως, το να έχετε και τα δύο μαζί είναι διπλή προστασία.
 • Ρετινόλη - Δεδομένου ότι και τα δύο συστατικά συμβάλλουν στην αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου, είναι ένας ισχυρός συνδυασμός όταν χρησιμοποιούνται μαζί. 

 • Εάν δεν είστε βέβαιοι εάν δύο συστατικά είναι συμβατά, ρωτήστε τον δερματολόγο σας.